Skoči na glavni sadržaj

Turizam gori, a ministar se češlja. Kome treba ovakvo Ministarstvo turizma?

Davor Verković

<p>Davor Verković je novinar koji je cijelu dosadašnju karijeru proveo prateći turizam. Ne samo da je obišao sve hotele i restorane od Iloka do Prevlake i natrag, nego vrlo dobro poznaje turističke trendove i još bolje njihove kreatore</p>

turizam-gori-ministar-se-ceslja.kome-treba-ovakvo-ministarstvo-turizma-995.jpg

FaH/ MINT

Prema medijskoj slici, koja traje već tjednima, izgleda kao da sve crno u ovoj državi dolazi od turizma. I sve to vrijeme ministar turizma Darko Lorencin šuti, kao i ljudi iz institucije koju vodi. Postavlja se stoga logično pitanje treba li nam uopće ovako kastrirano Ministarstvo turizma, bez stava, koje se ne brine za svoj resor i bi li itko uopće primijetio da se ponovno ukine i spoji s drugima, kao što je bilo u vrijeme Božidara Kalmete. 

Na sreću, barem je prošla Velika Gospa, pa će valjda uskoro minuti i ovo otužno mrcvarenje sezone. Nikad, naime,  nijedna turistička godina nije protjecala u gorem grču i koprcanju, nikad se cijelo ljeto nije pisalo samo o represiji poreznika i grijesima ljudi uključenih u turistički biznis.

Hina je, dakle, izračunala kako je od početka lipnja do sredine kolovoza zatvoreno 155 ugostiteljskih objekata, od čega najviše na dubrovačkom području, njih 49.

Na Lopudu su, recimo, "posmicane" gotovo sve ugostiteljske radnje. Ljudi, doduše, priznaju grijeh, ali se pitaju čemu zatvaranje.  Zatvara se sve: i kafići, i klubovi, a bogme i hoteli. Objekti se u punoj sezoni pečate na pet dana, što stvara goleme gubitke i njihovim vlasnicima i državi.

Od turističkog vodstva zasad o tome ni riječi. O svemu govori samo ministar financija Slavko Linić.  

Turizam gori, a ministar se češlja. Na dane kada su zatvarali porečki hotel IDS-ovac je bio na utrci magaraca. Njegovo bespotrebno obilaženje obale ljudi iz turizma zovu letećim cirkusom Montyja Lorencina.  

Ponavljamo, ubrzo će se sve češće postavljati pitanje treba li nam uopće Ministarstvo turizma kada sve poteze koji trasiraju sezonu vuku neki drugi ljudi.

O kapacitetima prve dame Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić već se manje-više sve zna pa od ponosa Dikla ne očekujemo hrabar i elokventan istup kojim bi pokušala utjecati na loše turističke tijekove.

Pritom nam je zaista svejedno jesu li poreznici zatvorili hvarski Carpe Diem i hoće li oduzeti svu imovinu vlasnicima. Upoznao sam, na žalost, jednog od prikrivenih vlasnika tih popularnih okupljališta. Čovjek vozi BMW od 100.000 eura i pripada (polu)kriminalnom zagrebačkom miljeu.

Činjenica je, osim toga, da je Hvar umoran od turizma (poput Dubrovnika potkraj 1980-ih), da su birali gradonačelnika kakvog su izabrali i da ih treba pustiti na miru. Najbolje bi bilo da turisti zaobilaze grad Hvar nekoliko idućih godina.

Problem je, dakle, što poreznici zatvaraju kafiće i zbog kune duga ili viška u blagajni. Pečate objekte na pet dana, što je jedno od najgorih rješenja koje je ikad izašlo iz radionica svekolike hrvatske političke misli, i to ne samo zato što je špica sezone.

Ante Mihić, prvi čovjek Ceha ugostitelja, misli da je zatvaranje objekata i protuustavno – ako je tako, onda će svi ti ugostitelji jednog dana imati pravo na nadoknadu štete.

Zbog zatvaranja objekata gube svi - i država i vlasnici, ali i gosti kada naiđu na zatvorena vrata. Ponuda zabave nam je ionako nikakva, a ovih se dana čini sve kako bi se ugasilo i ovo malo preostalog svjetla.

Žalosti zapravo što nitko nije stao u obranu turizma, u obranu sezone, i što ona pada bez ispaljenog metka. Medijima dominiraju agresivne linićevske floskule koje jedinu gospodarsku granu što nam je sa sedam milijardi godišnjeg prihoda donekle držala glavu iznad vode cipelare do iznemoglosti.

Damir Bajs, bivši ministar turizma i aktualni bjelovarsko-bilogorski župan, nije nam želio komentirati aktualne poteze Darka Lorencina, odnosno njegovu šutnju, ali je kazao da su neki njegovi nasljednici najavljivali velike promjene, ali se gotovo ništa, izuzmemo li nižu stopu PDV-a, nije promijenilo u odnosu na vrijeme kada je on vodio resorno ministarstvo.

"Vrlo se malo bitnih stvari promijenilo od svega onoga što sam ustrojio. Naglašavam bitnih, jer ne znam koliko je važno je li pizza jednostavno ili složeno jelo. Neki moji nasljednici govorili su kako će sve turističke probleme riješiti u dva tjedna. I što su riješili?", kazao nam je Bajs i nasmijao se od srca kada smo ga zamolili da prokomentira ovogodišnje brojčane pokazatelje koji su u plusu iako je cijeli Jadran u dobrom dijelu sezone bio poluprazan.

Istaknuo je, međutim, sljedeće: "Mediji se cijelo ljeto bave samo crnim točkama u turizmu. Sve loše što se događa, svi prijestupi, događaju se navodno samo u turizmu."

Opisao nam je svoja iskustva s Poreznom upravom iz vremena kada je vodio Ministarstvo.

"Neupitno je da Porezna uprava želi naplatiti svoja potraživanja i da će to pokušati napraviti na sve moguće načine. Tako je svugdje u svijetu, nismo po tome originalni. Apsolutno sam za to da se đonom ide na drske prijestupnike, na one koji ignoriraju pravila igre ili koji ponavljaju prekršaje. I ja bih zatvorio klub u čijoj se blagajni nađe nekoliko stotina tisuća kuna viška. O tome uopće nema govora, to su ljudi koji ignoriraju pravila tržišne utakmice i tako se stavljaju u povlašten položaj u odnosu na one koji ta pravila poštuju. Neka ih država zapečati i neka im pokaže tko je gazda, neka im pokaže da naš turizam može preživjeti bez jednog kluba, ma koliko on jak bio. Problem je, međutim, u tome što se zatvaraju i kafići zbog nekoliko kuna viška u blagajni. Tu su poreznici mogli biti fleksibilniji, jer kako će vlasnici tih objekata platiti račune ako su zatvoreni i sada, u srcu sezone, kada im je najveći promet? Kako će prikupiti novac za sva ta silna davanja? Mi smo se uvijek zalagali za to da objekt nastavi raditi. Zatvaranje je samo jedna od mogućih mjera kažnjavanja prijestupnika. Osim toga, ako žele biti principijelni, neka poreznici pročešljaju i pokoju banku ili trgovački lanac pa neka ih zatvore ako pronađu neki višak", kazao nam je Damir Bajs.

Ističe kako je u vrijeme dok je vodio turistički resor imao dobar odnos s inspektorima, odnosno Poreznom upravom, da se mnogo toga radilo na sprječavanju sive ekonomije, ali su se mnoge stvari držale podalje od medija: "I u moje je vrijeme bilo problema, kriznih situacija, kada se, recimo, trebao zatvoriti poneki hotel, ali smo na sve moguće načine nastojali riješiti spor i pronaći rješenje da se ne našteti sezoni, da se ljudi ne bacaju na ulicu. Puno se toga događalo, a da mediji nisu ni znali ni doznali za to. Za razliku od tih vremena, sada je sve na naslovnicama novina, u udarnim vijestima", zaključuje Bajs.

Anđelko Leko, najjači zagrebački hotelijer čije se osobno bogatstvo procjenjuje na oko 70 milijuna eura, direktor HUP-a Zagreb koji u svom sastavu ima najbolje gradske, ali i nekoliko odličnih jadranskih hotela, u potpunosti, međutim, opravdava poteze ministra Linića.

"Reda mora biti, malo je to sve skupa uzelo maha. Ne možeš cijeli mjesec raditi, a onda prijaviti nekoliko stotina kuna prometa. Taj je rez bio nužan da se stvari postave na mjesto. Cijeli sam život legalist i nikad nisam ni kunu ostavio neevidentiranom. Svi ti koji ne evidentiraju promet ugrožavaju nas koji pošteno živimo i radimo. Spontani propusti mogu se tolerirati, ali ne možeš od države praviti budalu kao i od nas hotelijera i ugostitelja koji radimo pošteno", kaže nam Leko. Smatra, međutim, da se hoteli ipak nisu trebali zatvarati u sezoni, da se trebao pronaći drugi način, a ne da se gosti izbacuju na ulicu.

Isto tako, požalio se na podvale inspektora koje se ne bi smjele događati. Ispričao nam je kako su inspektori, koji se, naravno, nisu predstavili, u jednom njegovom objektu u Mlinima naručili pizzu, a nakon što im je na stol donesena na tanjuru i kao takva registrirana na blagajni, zatražili su da se zamota za van, da bi potom rekli kako je ugostitelj u prekršaju jer nije zaračunao 25 posto PDV-a, nego samo 10. Dakle, ako i niste u prekršaju, pokvareniji će inspektor napraviti sve da budete.

A možda i moćni direktor Leko još uvijek razmišlja je li pizza složeno ili jednostavno jelo?

Ah da, za komentar smo željeli zamoliti još jednog bivšeg ministra, ali smo se u međuvremenu predomislili. Bojimo se da sutra ne demantira ono što nam danas kaže.