Skoči na glavni sadržaj

U Hrvatskoj 380 tisuća tona hrane završi kao otpad

Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za hranu i Hrvatska gospodarska komora (HGK)  organizirali su u srijedu radionicu za predstavnike proizvođača hrane i trgovine kako bi ih informirali o aktivnostima za veće doniranje hrane, a predstavljena je i IT platforma za doniranje hrane, izvijestili su u srijedu iz HGK.

Potpredsjednik Sektora za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević podsjeća da oko 380.000 tona hrane u Hrvatskoj završi kao otpad.

"Postojeći zakonodavni okvir pokazuje određene nedostatke. Treba ga pojednostavniti, riješiti pitanje odgovornosti za doniranu hranu, uspostaviti banku hrane radi lakše i učinkovitije distribucije donirane hrane u sve dijelove Hrvatske, uvesti jedinstveno tumačenje oznake 'najbolje upotrijebiti do'", rekao je Kovačević, dodavši da je Komora spremna za suradnju s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom agencijom za hranu kako bi se osigurao učinkovitiji okvir sustava doniranja hrane.

Iz HGK u priopćenju navode da je na radionici predstavljena platforma za doniranje hrane koja će povezati donatore i posrednike te usmjeriti mrežu doniranja u skladu s potrebama krajnjih primatelja.

"Prednosti ovakvog sustava uključuju manje opterećenje donatora, lakšu komunikaciju između donatora i posrednika, centralno upravljanje, usklađenost ponude i potreba te pokrivenost perifernih dijelova RH. Platformu u pilot-fazi testira vanjski podizvođač na ograničenom broju donatora i posrednika", izjava je načelnice Sektora za hranu u Ministarstvu poljoprivrede Sanje Kolarić-Kravar koja se prenosi u priopćenju.

Također se ističe da je pokretanje digitalne platforme samo jedna od aktivnosti unutar mjere unapređenja sustava doniranja hrane, a koja je sastavni dio nacrta plana za sprječavanje i smanjenje otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje 2019.-2023., na kojem se u Ministarstvu poljoprivrede intenzivno radi, a očekuje se da će njegova provedba početi u 2019. godini.

"Od ostalih aktivnosti planiraju se i izmjene zakonodavnog okvira tako da se hrana, pod uvjetom da je sigurna, može donirati i nakon isteka najbolje upotrijebiti do datuma, omogućavanje iskorištavanja poreznih olakšica do zadnjeg dana roka trajanja hrane, izradu vodiča za doniranje hrane te izradu studije o izvedivosti banke hrane u RH koja bi trebala ponuditi odgovore o postojećim modelima i načinima funkcioniranja banki hrane u državama članicama EU te predložiti optimalni prijedlog modela nanke hrane u RH", rekla je Kolarić-Kravar.

 Izmjene zakonodavnog okvira bit će usklađene s preporukama iz studije o rokovima trajnosti hrane Hrvatske agencije za hranu (HAH), koja je na radionici predstavila rezultate istraživanja provedenog u skladu s preporukama EK, a koje upućuju na mogućnost revidiranja rokova trajnosti određenih proizvoda, povezano s rokovima trajanja hrane, odnosno mogućnosti produženja tih rokova.

"Očekujemo da će se na temelju ovog istraživanja izraditi i nacionalne smjernice za doniranje hrane te dati odgovor na pitanje kada je hrana sigurna za doniranje", rekla je, kako se prenosi u priopćenju, ravnateljica HAH-a Darja Sokolić.